Rubrikken er lidt en tilsnigelse. Jeg har nemlig ikke været en hel dag i haven, men jeg burde have været en hel dag derude.

Haven er ærlig talt blevet godt og grundigt vild i udtrykket efter de sidste 3 til 4 uger, hvor jeg kun har haft sparsomt med tid derude. Især skvalderkålen er gået lidt amok. Men nu skal det være igen. Haven skal have en grundig tur, så den bliver lækker og ordentlig til hele juli måned, hvor vi så muligvis slet ikke er hjemme, men alligevel… Den skal være fin og rar at være i. 

Jeg lærer hele tiden haven bedre at kende og får dermed også bedre og bedre syn for, hvad der skal blive stående, og hvad der slet og ret er vildtvoksende ukrudt. Det er stadig ikke helt let at skelne, men jeg er nået til et punkt nu, hvor jeg simpelthen fjerner de vækster, jeg ikke bryder mig om. Min strategi er ellers at lade haven være sig selv i et år, før jeg går mere drastisk til værks med nye anlæg af bede etc. Men lidt må den regel godt omgås.

Skvalderkålen skal naturligvis væk – den suger energien ud af alt på sin vej – og den har jeg luget ud i over et par måneder allerede i forskellige bede. Jeg har hørt meget om, hvor umuligt det er at slippe af med den skvalderkål, og at det ikke er en langsigtet løsning blot at rive den op ad jorden. Men det går nu meget godt i vores have indtil nu. Jeg river den op med rod, og det er sådan set nemt at fjerne en god del i hvert snuptag. Jeg har alt i alt fjernet noget, der minder om fem bærerposer, og det er ikke kommet igen endnu.

Og under skvalderkålen er der vokset det fineste bunddække frem af pengebladet fredløs, som ligger som et tæppe i hele vores ene bed. Det kunne slet ikke få lov at få rigtigt fat under den voldsomme skvalderkålsvækst, men nu står det fint og lyser op nede på jorden. Selv et par jordbærplanter, som vi ikke selv har sat, har fået lov at give frugt. Ret hyggeligt at finde jordbær i haven. Næste år vil jeg arbejde på at få lidt flere jordbærplanter.

Hvordan fjerner I skvalderkålen? Vi tager som altid imod gode råd fra jer.