Vi er endelig blevet helt færdige med vores højbede i sibirisk lærketræ, og de første spirer har allerede haft lyst til at stikke hovederne over jorden og kigge frem til os. I artiklen her kan du blive klogere på, hvordan du kan bygge højbede selv, og hvordan du kan forberede jorden i haven til det.

Højbede er ikke kun dekorative, men giver dine afgrøder særdeles fordelagtige vækstvilkår. Nattefrosten bider senere i et højbed, du skåner planter og grøntsager ved ikke hele tiden at træde på dem, og arbejdshøjden er bedre, når du ikke skal helt ned på knæ for at ordne dine sager.

Når du bygger højbede selv, kan du ene og alene bestemme størrelsen af dine bede og dermed skræddersy til dine behov og haves størrelse. Vores højbede måler begge 4,2 m * 1,2 m  og 0,4 m i højden. Byg endelig ikke for brede bede. Du skal nemt kunne nå ind på midten, uden at træde op på jorden, når du arbejder.

Nu skal du i gang med at bygge højbede selv

Gå ikke på kompromis med træets kvalitet. Det betaler sig at smide lidt ekstra penge efter det, så de kan holde i mange år. Og brug aldrig trykimprægneret eller behandlet træ, da kemikalierne kan trænge i jorden og dernæst i det, du senere skal spise. Vi har brugt ubehandlet sibirisk lærketræ, som med tiden får et smukt gråt skær.

Nu skal du i byggemarkedet. Vi købte vores træ i Johannes Fog, men XL Byg, Stark, Silvan osv. vil også være fine at gå på jagt i. Køb planker så det svarer til den størrelse højbede du ønsker og køb stolper (som skal kunne gå 30 til 40 cm ned i jorden).

  • Nu skal træet behandles, så det holder længst muligt. Du vælger selv, om du kun vil behandle udvendigt eller også indeni. Både ‘svampedræber’ og efterfølgende oliering er en fordel.
  • Jorden under dine højbede skal forberedes. Mål området af og fjern evt. græs. Nu skal du ‘vende jorden’ på hele stykket for til sidst at kultivere. Det er hårdt arbejde, men det betaler sig, og fordelen er, at du kun skal gøre det én gang.
  • Nu graver du fire huller til stolperne til hvert højbed.
  • Sav dine planker i stykker, så de passer med de ønskede mål.
  • Byg først et ‘stativ’ af med de fire stolper med én enkelt planke hele vejen rundt, så det er lettere at løfte i jorden.
  • Nu skal du have højbedet i vatter – grav dybere/fyld sand i de enkelte huller til bedet står, som du vil have det til. Når bedet er i jorden skruer du de resterende planker på stolperne.
  • Husk tværgående brædder i bedet, som stiver det af, så det ikke går ud af form med årene.
  • Bedene er klar til jord. Vi brugte en blanding af højbedsjord fra Lynge Naturgødning og kompost fra genbrugspladsen (vær opmærksom på, at ikke al kompost herfra nødvendigvis er lige godt).
  • Vand bedene godt igennem, så de er helt gennemfugtede og begynd så at så dine ønskede afgrøder. Vi har valgt at blande både urter, spiselige blomster og grøntsager i begge bede.

Billederne nederst i artiklen viser lidt af vores proces med at bygge og forberede jorden til højbedene.

Har I spørgsmål til det rent byggetekniske, så hold jer ikke tilbage med spørgsmål i kommentarfeltet. Gardenistaerne sidder klar til at besvare stort som småt.

Jorden vendes og gammel sbavs og ukrudt sorteres fra.

Fjern græsset uden at ødelægge det, så du kan genbruge det. 

Sådan ser et ‘stativ’ ud klar til at blive løftet på plads.

Det sidste bed (stativ) løftes på plads i hullerne. 

Under plastikstykket er der sået ærter. Plastikstykket beskytter ærterne fra fugle, men bliver fjernet igen, når ærteplanterne er ca. 10 cm høje. 

Små, fine radiser. 

Sådan ser bedet ud fra kortsiden.

En lækker timian, som vi glæder os til at plukke af, når den har fået lidt bedre fat derude.