havereportageVi har været på besøg i en smuk og frodig have på Fyn. Haven ligger ude i skoven, og her bor Maria, Nils og deres to børn sammen med flere andre familiemedlemmer med masser af grønne områder mellem deres huse i noget, der minder lidt om et kollektiv – blot med et hus til hver familie.

Da de købte huset for tre år siden, var interessen for haven ikke så stor. Men når man bor i så tæt med andre haveinteresserede, og ikke mindst har så smukke, grønne omgivelser omkring sig, så kan interessen ikke undgå at blomstre. Og især oliventræer har Maria fået en forkærlighed for.

have orangeri reportage

Det store hus er omringet af stor køkkenhave med alt fra spiselige blomster til forskellige frugtbuske, en kæmpe græsplæne med nøddetræer og en lille sø.

Haven er frodig, og krydderurterne vokser om kap og står nærmest i store buske. Hvorfor er det, at det samme ikke sker hos os selv?

Dertil kommer to store orangerier med flotte gårdhaver til. Rundt omkring står cafemøbler og krukker med den smukkeste patina, som er hentet hjem fra Frankrig gennem de sidste mange årtier.

havemagasin

IMG_3637
haveblog blomster

De store orangerier er fyldt med frugttræer og eksotiske blomster, og når familiefesterne skal holdes, er der plads nok til at holde dem derinde.

IMG_3644

alt om have

IMG_3575 IMG_3623 IMG_3628

Vindruerne er allerede godt på vej og hænger i klaser over døråbningen mellem de to orangerier.IMG_3642

En kæmpe Agave pryder det ene orangeri lige ved siden af ferskentræet.

IMG_3639

Et stort flot Mimosa-træ er også at finde.IMG_3638 Allerede på de tidlige forårsdage kan familien sidde og spise frokost i omgivelserne som næsten giver en følelsen af at være under varmere himmelstrøg. Og i en sommer, som den vi har nu, bruger børnene det store indendørs areal til at fylde badebassinet og lege vandkamp.

Selvom de færreste har tid til eller plads til så stort et orangeri, så kan man sagtens skabe den hyggelige stemning i et mindre orangeri, som findes i mange forskellige afskygninger. Med et par forskellige planter, et enkelt smukt træ og et cafesæt er du allerede nået langt.